Translate

18 Haziran 2012 Pazartesi

Çocuğumuzun diş sağlığı hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?





Şimdi ufak bir test ve ardından bilgiler geliyor kendinizi test etmenizi öneririm çünkü cevaplar sonradan okununca daha akılda kalır olacak,


SORULAR


Soru-1: Çocuğun yaşadığı ortamdaki bireylerin (aile fertlerinin) diş bakımı ve dişindeki çürük çocuğun ağızında çürük oluşturma riskini arttırır mı?

Soru-2: Anne sütü çürüklerden korur mu?

Soru-3:İlk ne zaman diş fırçalanmalı ve nasıl bir yöntem uygulanmalıdır?

Soru-4:Çocuğumuzu ilk ne zaman diş hekimine götürmeliyiz?

Soru-5:Çocuğu diş fırçalamaya nasıl özendiririz?

Soru-6:Diş fırçalamak dışında ek olarak yapılması gereken bir yöntem var mıdır?

Soru-7:Kaç yaşında bir çocuk diş fırçası ile etkin bir şekilde dişlerini fırçalayabilir?

Soru-8:Kullanılan diş macunu türü ve miktarı ne olmalıdır?

Soru-9:Diş ipi kullanılmalı mıdır?


CEVAPLAR


Cevap-1: Evet riski arttırır, tüm aile bireyleri diş çürüğüne sebep olan mikropların bebeğe bulaşmaması için ağız sağlığına özen göstermeli, çürük dişlerini tedavi ettirmeli, diş fırçası ve diş ipi dahil günlük ağız temizliğine dikkat ederek diş plağı miktarını azaltmalıdır.
Ayrıca ağız bakımı yeterli olmayan bir annenin tükürüğü bebek için temel mikrop kaynağıdır.Bu sebeple annenin ağızına değen herhangi bir kaşık, emzik, çatal, biberon gibi bir cismin bebeğin ağzına dokundurulmamasına dikkat edilmelidir.

Cevap-2: Anne sütü çürüklerden koruyucu bir besindir. Gece beslenmesinde biberonla şekerli süt hazır mama vb şekerli ek besinler verilmemelidir.

Cevap-3: İlk diş çıktıktan itibaren beslenme sonrası günde 2 defa annenin işaret parmağına dolayacağı temiz ıslak bir tülbentle veya gazlı bezle dişlerin tüm yüzeyleri ve dil üstü temizlenmelidir.

Cevap-4: Çocuğunuzun ilk dişinin sürmesiyle birlikte ilk diş hekimi muayenesi yapılmalıdır.

Cevap-5: Aile bireylerinin diş fırçalama işlemini çocuğun görebileceği şekilde yanında yapması örnek davranış modeli açısından önemlidir.

Cevap-6: Dişlerin en dış yüzeyinde çürüğe karşı koruyucu bir tabaka oluşturabilmek için 12. aydan itibaren diş hekimi tarafından yılda iki defadan az olmamak kaydıyla 2 yıl boyunca diş ojesi (flor-vernik) uygulanmalıdır.2-6 yaş arasında bu yöntemin yerini alacak olan florlu jel uygulaması yapılmaktadır.

Cevap-7: Çocuktan çocuğa bu süre değişmekle birlikte, ailelerin en sık yaptığı hatalardan biri çocuğun dişlerini yalnız kendi fırçaladığı kadarının yeterli görülmesidir. Yani çocuğun tüm yüzeyleri düzgünce temizlediğinden emin olunana dek fırçalama işlemi ebeveyni tarafından yapılmalıdır.

Cevap-8: Diş macunu genellikle çocuk macunu yutmayacağından emin olunduktan sonra çocuk diş macunu ile bezelye tanesi büyüklüğünde bir miktar ile yapılmalı, eğer macunu yutmaya çalışan bir çocuğunuz varsa yalnız suyla fırçalanmalıdır.7 yaştan itibaren erişkin diş macunu yine bezelye tanesi kadar miktarda kullanılabilir.

Cevap-9:  Diş ipi kullanımı mutlaka uygulanmalıdır günde 2 defa tüm diş aralarının ikişer defa uygulayarak temizlenmesi gereklidir.

Unutulmaması gerekenler: Diş çürüğü hafife alınacak bir durum değildir, iştahsızlıktan akciğer enfeksiyonuna kadar çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedir.İlk 3yaşta çocuğun ağızının çürüklerden korunması ileriki yaşlarda çürük oluşma ihtimalini düşürür.Çürük süt dişleri kalıcı dişlerde şekil bozukluğu ve çarpık çıkmasına sebebolabilir. Flor tablet kullanımı zararlı yan etkileri açısından artık kullanılmamakta onun yerine yıllardır yurt dışında uygulanan güvenilir basit bir yöntem olan flor vernik-diş ojesi veya florlu jel uygulanmaktadır.

Katkılarından ötürü Doç. Dr.Türksel Dülgergil ve Prof. Dr. Cengiz Yakıncı'ya teşekkür ederim...


Daha ayrıntılı bilgi için lütfen diş hekiminize danışınız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder