Translate

27 Haziran 2012 Çarşamba

Yenidoğan bebek için dikkat edilecekler



Yeni doğan bir bebek asla hiçbir genellemeye tabi tutulamaz ve kendine ait bir cumhuriyettir.
 O kimseye ve hiçbir şeye benzemez her çocuğun huyuna suyuna göre davranış modelleri geliştirilir. 
Zaten ilk muayene sonrası bir doktor tarafından gözlemlenmiş olan bebek mutlaka ailenin içine sindirdiği güveneceği sorularını ve yorumlarını gayet açıklayıcı bir şekilde yanıtlayan bir doktora ihtiyaç duyar. Meslektaşlarımı kızdırmak istemem ama tercihen anne olmuş bir bayan doktor ihtiyaçları sanki biraz daha iyi karşılayacaktır, hiç olmadı en azından bir baba doktor da iş görür.
 Tüm bu önerilerim tamamen yaşadığım olaylar üzerinden kurgulanmıştır kimseyi kötülemek istemem. 
Bebek kilosu gibi saçı gibi boyu gibi farklılıklar içerse de ailenin dikkat etmesi gereken birkaç durum söz konusudur.


*Sağlık çalışanlarına kafada en ufak bir soru işareti kalmayacak kadar çok soru sorulmalıdır
*Her ne kadar ayrıntılı muayenesi yapılmış da olsa herhangi bir değişik leke, ben, gamze, kızarıklık, vücut bölgeleri arasında herhangibir asimetri fark edilirse sorulmalıdır


*İdrar ve gaita yapıp yapmadığı konusunda dikkatli olunmalıdır bir anormallik halinde acilen doktora sorulmalıdır. Bir bebek ne kadar çok idrar kaka yapıyorsa o kadar da karnı doyuyor demektir anne sütünün yetip yetmediği sorusuna yardımcı olabilir (bazı istisnai durumlar dışında tabi) ve de ne kadar kaka yapıp o mekonyum denilen siyah kakayı vücuttan attıkça sarılık miktarı da düşer ve sarılık olma ihtimali düşer...


*Bebek kesinlikle kundak yapılmamalıdır ve kıyafet olarak anne-babanın kıyafetinden 1 kat daha fazla kat giydirilmelidir. Giysiler mümkün olduğunca pamuklu rahat ve bol olmalıdır. 23 derece oda sıcaklığı önerilen oda ısısıdır.


*Özellikle sezaryen ile doğmuş bebeklerde burunda tıkanıklık olayı biraz daha fazla görülebilir. Bu tıkanıklık çoğunlukla doğum sonrası burundaki ve ağızdaki sıvıyı aspire ederek çektiğimiz için oluşmaktadır. Kesinlikle burun açık olmalıdır ki çocuk huzurlu olsun, huzurlu emsin ve büyüsün. Burun tıkanıklığını açmak için çeşitli yollar deneyen aileler vardır; Ama bence en uygunu serum fizyolojik ile açma yoludur. En sık yapılan hatalardan biri de serumu buruna değdirip kaçırmaktır. Bebeğine kıyamayan anneler bu işlemi yapamayacaklarsa başka birinden yardım almalıdır. Ayrıca bu işlemin nasıl yapıldığını herhangi bir sağlık kuruluşundan öğrenebilir, içinde şüphe kalmadan uygulayabilir. 
Özellikle kalabalık ailede yaşayanlar, abisi ablası olan bebekler için mutlaka bu burun temizliği öğrenilmelidir, çünkü kapalı bir burun hastalıklara daha çabuk yakalanmasını sağlayacaktır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder