Translate

28 Haziran 2012 Perşembe

İnternet üzerinden satılan bitkisel zayıflama ürünlerinin kullanımı ne kadar güvenli?



B Ozdemir, I Sahin, H Kapucu, O Celbis, Y Karakoc,S Erdogan and Y Onal “How safe is the use of herbal weight-loss products sold over the Internet?” Human and Experimental Toxicology, 1–6,(2012)
İnternet üzerinden satılan bitkisel zayıflama ürünlerinin kullanımı ne kadar güvenli?

B.Ozdemir, I. Sahin, H. Kapucu, O. Celbis, Y. Karakoc, S. Erdogan ve Y .Onal



Endokrinoloji Bilim Dalı, Adli Tıp Ana Bilim Dalı, İnönü Üniversitesi, Malatya



Son yıllarda internet üzerinden satılan bitkisel zayıflama ürünlerinin kullanımı artmakla birlikte, bu ürünlerin kullanımlarının ne kadar güvenli olduğu tartışmalıdır. En önemlisi piyasadaki ürünlerin içerikleri deklare edilen içeriklerinden farklı olabilmektedir.



İnternet üzerinden satılan bitkisel zayıflama ürünlerinden 9 ‘u rastgele yöntemle seçildi. Her ürünün içeriği Adli Tıp ve İnönü Üniversitesi Teknolojik Araştırma Laboratuarlarında analiz edildi.



İncelenen bu ürünler, her ne kadar tamamen bitkisel ürün olduklarını iddia etseler de, 3 tanesinde sibutramin, 3 tanesinde temazepam + kafein ve 3 tanesinde de sadece yüksek dozda kafein mevcuttu. Sibutramin içeren ürünlerde sibutramin miktarı 10 mg dan daha fazla idi.  Ayrıca bu ürünleri toksik elementler açısından incelediğimizde, tüm ürünlerde az miktarda da olsa Pb, AL Ni ve Ba gibi elementlere rastladık.



Bizim sonuçlarımız tamamen bitkisel olduğu iddia edilen zayıflama ürünlerinin sibutramin veya temazepam gibi farmakolojik maddeler içerebileceğini göstermiştir. Ayrıca bu ürünler  toksik metallerle de kontamine olmuş  olabilir. Gerçek içeriğini bilmeden ve doktor kontrolü olmadan kullanılan bu ilaçlar çok çeşitli  ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Olası zararlı etkilerini azaltmak için bu alanda sıkı yasal kurallar ve kontrol mekanizmaları oluşturulmalıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder