Translate

1 Temmuz 2012 Pazar

BEBEK BESLENMESİ-2


Yeni doğan bebek yaşamını sürdürmek ve
ihtiyaçlarının karşılanması için anneye bağımlıdır. Bu durumda bebeğin sağlıklı bir şekilde
büyüyüp gelişebilmesi, annenin bebek beslenmesinin önemini bilmesi ve uygulaması ile
mümkündür.

0–1 yaş dönemi diğer yıllara oranla hızlı büyüme ve gelişme yılıdır. Bu dönemde yeni
dokuların yapımı için mineral, vitamin ve proteinlere daha fazla ihtiyaç vardır. Ayrıca
çocuğun büyüme süreci içinde olması ve devamlı hareket etmesi enerji ihtiyacını artırır. İyi
beslenme; çocuğa normal bir gelişimin yanı sıra sağlam ve hastalıklara dayanıklı bir bünye
kazandırır.

Bebeğin beslenme alışkanlığı dengeye oturtulursa duygusal
gelişimi de olumlu yönde etkilenir. Özellikle emme sırasında anne ve çocuk arasında kurulan
duygusal bağ, temel güven duygusunu geliştirir.

Beslenme Özellikleri
 Beslenme, sağlıklı ve düzenli olmalıdır. Özellikle çağımızda şu konuya dikkat edilmelidir besinler mümkün olduğunca taze mevsimine uygun ve hormonsuz olmalıdır. Konserve gıdalardan kaçınılmalıdır. Güvenilir organik ürünler tercih edilmelidir. Hazır meyve püreleri yerine cam rendede kendi yaptığınız meyve püreleri daha sağlıklı olacaktır. Özellikle besleme hayvan eti yerine mümkün olduğunca doğal ortamda beslenmiş hayvanın eti verilmelidir. Kuzu eti, börtü böcek yiyen o eti saatlerce pişen ve gene de yumuşamayan köy tavuğu, köy yumurtası ve mümkün olduğunca deniz balığı ve balığın da küçük boyutlardakileri tercih edilmelidir. Deniz balığı diye piyasada kocaman kocaman balıklar satılmakta bu balıklar evet denizde yetişiyor ama yem ile besleniyorlar hiçbir alternatif yoksa gene hazır tavuklardan daha iyidir ama yine de beslenilemeyen balıkları tercih etmek lazım. Balığın ufaklığıyla ne alakası var diye düşünebilirsiniz ancak bir balık büyüdükçe daha fazla yaşamış anlamına gelir ve her gün denizlerdeki mevcut ağır metalleri daha da bünyesinde barındırdığı anlamına gelir. Bir de balık yağı meselesi var ona ilerleyen günlerde değineceğim...

 Bebeğe tüm besin guruplarından, ihtiyacı kadar ve her öğünde verilmelidir. Hiçbir bebek anne babasının tercih ettiği yiyecekleri yemek zorunda değildir. Ben vejeteryan bir annenin etobur kızıyım olmaz demeyin olur. İhtiyacı kadar olayı çok önemli aileler ek besine başlayınca kase kase yedireceklerini sanıyorlar oysa ki bebeğin ihtiyacı ayına ve kilosuna göre değişemekte özellikle yeni başlanan bir besinin 1-2 kaşık başlanılıp yavaş ve tedbirli arttırılması gerekir.

 Bebeğin beslenmesi, yaşına ve gelişim sürecine uygun olmalıdır. Ek besinlere başlanılmış bir çocuk artık oturabilen ve yutma kasları iyice gelişmiş kaşıkla beslenebilecek bir çocuktur. Ek besinler kesinlikle biberonla verilmez.

 Bebeğin beslenmesinde anne sütü tercih edilmelidir(ilk 6 ay yalnız anne sütü su bile verilmeyecek 2 yaşına ve hatta çocuk bırakana kadar ara ara anne sütü verilmeye devam edilecek.).

 Bebek günde 3–4 saat ara ile 5–6 öğün beslenmelidir. Her çocuğun ihtiyacına göre beslenmesi en uygunu olsa da genellikle bu aralık bu şekildedir. Çocuk saat kurulup dakikası dakikasına planlı programlı beslenmemelidir çocuklar düzeni severler ancak düzen yapacam diye gerim gerim gerilmeyi hiç sevmezler mümkün olduğunca esnek davranıp düzeni ayarlamak daha doğrudur. Beslenme esnasındaki en ufak gerginlik      size ve bebeğinize yeme problemleri olarak geri dönecektir.

 Bebeğe ek besinler zamanında, azdan başlayarak verilmelidir. Ek besinler aylara göre dikkat edilerek tercih edilir. Erken verilen gıda alerjik durumlara yol açabilir veya verdiği rahatsızlık çocuğu ek besinlerden soğutabilir. Ek besinler mümkün olduğunca anne sütü alırken verilmelidir ki alerjik durum gelişmesini anne sütü engeller vücuda o besini daha iyi tanıtır ve sindirimini de kolaylaştırır.
 Bebeğe zaman zaman tatlı yerine tuzlu besinler de verilmelidir. İlk 1 yaşta özellikle hazır şeker içeren gıdalar, tuz kullanılmamalıdır. Hatta benim önerim meyvelerden önce sebzeleri tattırmaktır çünkü meyvenin o güzel şekerli tadından sonra sebzeyi kabullenmek daha zor olabilir.
 İlk defa verilen bir gıda alerjik bir durum yaratırsa, bir süre ara verildikten sonra
yeniden denenmelidir. Mutlaka doktor kontrolünde yeniden başlanmalıdır. Yeni başlanan bir besin her gün bir yenisi ile değiştirilirse hangi besinin alerji yaptığı tam kestirilemeyebilir o yüzde yeni bir besin en az 3 gün üst üste verilir mümkünse arada boşluk bırakılarak yeni besine geçiş yapılır.
 Çocuğu beslerken anne sevgi ve şefkat göstermelidir. Beslenme saatleri huzur ve mutluluk vermelidir. Bazı çocukların annelerinin aşırı titiz tutumları sürekleri ağız silme hareketinin yapılmasının bile çocukların bazılarında yemekten soğumalara sebep olmuştur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder