Translate

28 Ağustos 2013 Çarşamba

fasülye yaprağı sarması




Malatya'ya özgü bir yemek olmasının yanında benim için en sevdiğim yemek olduğundan yeri bir başka...


Nasıl anlatsam bilemiyorum; öncelikle şunu belirteyim ki sadece kiraz yaprağına has bir yemek değil, dut, fasulye, kiraz ve hatta asma yaprağı ile de yapılabilmekte. Ayrıca iki ayrı sos ile iki farklı yemek olabilmekte(diğer tarif yapılınca fotoğraflanıp paylaşılacak).


 Bizim oralarda (Malatya) köftelik bulgurun daha ince ve unlusu vardır ismi halk arasında "düğürcek" diye geçer işte o bulgurdan göz kararı saracağımız yaprağın miktarına göre ıslatılıp,tuzlanıp yoğurulur hamur kıvamını alıp tortop olunca içinden küçük parçalar koparılıp pişmemiş yıkanma dışında hiçbir işlem görmemiş yaprağa sarılır.Varsa bir kaç fasulye de eklenebilir. Sonra sarılan tüm yaprak ruloları makarna gibi kaynar suya atılıp haşlanıp süzülür. Diğer bir tencerede yoğurt, yumurta sarısı ve un ile bir sos yapıp karıştırılarak pişirilir (yoğurt çorbasının susuzu) kaynayınca suyu süzülmüş yaprak sarmaları bu sosa atılıp karıştırılır. En son soğan salça ve yağ karışımı ayrı bir tavada kızdırılır servis edilmiş tabakların üzerine eklenir.

Yaprakların sarılmış hali buzlukta saklanabiliyor. Buzluktan çıkarıp buzunu erittikten sonra yoğurtlu ve soğanlı sosunu taze yapıp katınca yeni sarılmış gibi oluyor.


Sarma tutkunları denemediyseniz mutlaka deneyin, pişman olmayacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder